Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
- cithershillsingel
- dishoek
- dishoekseweg
- dorpsplein
- duinstraat

straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Cithershillsingel Koudekerke
De Cithershillsingel is ontstaan nadat het Cithershillpad of in de volksmond "Sietershillpadje" verbreed en bestraat werd en hiermee geschikt werd gemaakt voor de dorpsuitbreiding in Westelijke richting. De straat verbindt de Duinstraat met de Tramstraat en kruist hierdoor de Weststraat, Kerkstraat en de Schoolstraat. De naam van de Cithershillsingel is een verwijzing naar een bergje (Cithershil) dat hier ooit gelegen heeft. Tussen het Dorpsplein en de Cithershillsingel ligt de Bergstraat, welke eveneens naar dit bergje is vernoemd.
 
Cithershillsingel te Koudekerke blank fotonr: R033 datum: 1910
toelichting: Vanaf het Cithershillpad gekeken in de richting van het Dorpsplein vallen de hoge olmen op die omstreeks 1855 zijn aangeplant en in 1938 werden gerooid. Links is een verhoging zichtbaar in het landschap welke bekend staat onder de naam Cithershil. Na 1950 heeft het dorp zich in deze richting sterk uitgebreid. Rechts van het midden is café Centraal herkenbaar.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R033)   blank
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: D001 datum: onbekend
toelichting: Schilderij van A. Rottier met zicht op de kerk op het Dorpsplein van Koudekerke, gezien vanaf het Cithershillpad.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (D001)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: R058 datum: 1950-1956
toelichting: Vanaf het Cithershillpad richting Dorpsplein gekeken. Links is het gemeentehuis zichtbaar met iets rechts hiervan, het pand van Van de Velde (mansardekap), destijds zat hier de bakkerij van M.C. Noordhoek. Rechts van het midden is café Centraal herkenbaar. De hoge olmen zijn inmiddels gerooid waardoor de hervormde kerk vanaf dit punt goed zichtbaar is.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R058)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: R032 datum: 1960-1962
toelichting: Vanaf het Cithershillpad in de richting van het Dorpsplein gekeken. De doorbraak ten behoeve van de Kerkstraat is hier reeds gerealiseerd, de wilde wingerd zit nog tegen de hervormde kerk, waardoor duidelijk is dat de foto niet later dan 1962 is gemaakt. Links is de Weststraat ook al zichtbaar. Op de voorgrond staan groentekassen.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R032)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: J022 datum: voor 1938
toelichting: Aan het Cithershillpad lag vroeger dit kleine boeren hofsteedje bestaande uit een boerenwoonhuis en een houten schuur. Op de achtergrond is 'Café Centraal' met zijn mansardekap als herkennispunt te zien met daarachter de hoge olmen rond de kerk. Het hofsteedje werd omstreeks 1970 afgebroken toen Koudekerke in westelijke richting werd uitgebreid. Jongetje links vooraan op de kar Piet de Kroo? Van de afgebeelde personen zijn verder geen namen bekend (Fam. Boogaard/fam Bosschaart?).

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (J022)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: J029 datum: onbekend
toelichting: Hier ziet u het Cithershillpad waar Lena Barentsen in klederdracht met haar fiets poseerde ter hoogte van de voormalige gereformeerde school (hek links). Het boerderijtje erachter was van Piet Bosschaart.

Vraag: Is dit Magdalena Barensten die bij het bombardement in de Vlissingsestraat op 1 november 1944 is overleden?

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (J029)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: R148 datum: 1962
toelichting: Nadat het Cithersillpad tot Cithershillsingel is getransformeerd werd deze aan beide zijden bebouwd. Hier is de kruising met de Tramstraat zichtbaar met links de oude gereformeerde school aan de Cithershillsingel uit 1909 die in 1962 werd gesloopt. Dit is een zeldzame foto van deze school (betere afbeeldingen worden dus op prijs gesteld!). De onderwijzerswoning is hier in aanbouw. De panden op de achtergrond zijn inmiddels verdwenen. Hier stond een klein boerderijtje van de familie Boogaard en zijn later bejaardenwoningen gebouwd. Aanvulling? Reageer!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R148)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: R233 datum: 1962
toelichting: Zelfde locatie als foto 148 alleen iets verdraaid waardoor het pand op Tramstraat 32 gedeeltelijk zichtbaar is. Aan de andere zijde is de onderwijzers- woning op adres Tramstraat 34 in aanbouw. Op de achtergrond zijn de woningen aan de Weststraat zichtbaar.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R233)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: R594 datum: 1962
toelichting: Zelfde locatie als foto 148 alleen in de andere richting gekeken naar de gereformeerde kerk en pastorie in de Tramstraat. Rechts is de onderwijzers- woning op adres Tramstraat 34 in aanbouw.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (R594)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: L012 datum: 1939-1940
toelichting: Groepsportret van enkele Nederlandse soldaten. Hier kijkt men vermoedelijk vanaf de Schuttestraat of Middelburgsestraat in de richting van het toenmalige Cithershillpad. Daar is links de oude gereformeerde school zichtbaar met z'n dakkapelletjes.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (L012)    
Cithershillsingel te Koudekerke   fotonr: J052 datum: winter 1946-1947
toelichting: Hier kijkt men vanaf de Schuttestraat of Middelburgsestraat in de richting van het toenmalige Cithershillpad. Daaraan zijn twee boerderijtjes zichtbaar: rechts die van de familie Boogaart en links die van Piet Bosschaart. Links daarvan is de oude gereformeerde school zichtbaar met z'n dakkapelletjes. Links de zwarte schuur van Lorre Cijvat. Op de achtergrond zijn de boerderijen langs de Dishoekseweg zichtbaar. Bij welk adres de schuurtjes op de voorgrond behoorden is niet geheel duidelijk.

Aanvulling? Mail de webmaster!
CITHERSHILLSINGEL TE KOUDEKERKE (J052)    

copyright © 2001-2023 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Cithershillsingel, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. D: Kees Abrahamse
afb. J: Ko de Jong
afb. R: collectie J. Roose

geraadpleegde bronnen:
- collectie J. Roose
- Ko de Jong
- Ria Roose-van Noppen
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- www.krantenbankzeeland.nl