Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
- galgeweg
- groeneweg
- houtenhandlaan
- j. van beierenweg
- john o. forfarstraat
- kaapduinseweg
- karreveld
- kerkhoflaan
- kerkstraat
- koudekerkseweg

straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
straatnamen W-Z
foto's van Houtenhandlaan te Koudekerke
De Houtenhandlaan is een straat in het uibreidingswijkje 'Plan Dishoek' die na 1980 ontstond toen het wijkje bouwrijp werd gemaakt. De naam is afgeleid van de vroegere Houtenhandsche Sprink, die tot ca 1200 liep vanaf Dishoek naar Koudekerke. Deze zoetwaterloop liep over de kreekrug die nog steeds herkenbaar is door de iets hogere ligging in het landschap. De oude veldnaam 'Outen And' van drie kleine bijeen gelegen percelen verwijst direct naar de naam van deze natuurlijke kreekbedding. Over de juiste schrijfwijze bestaat wat onduidelijkheid, enkele bronnen hanteren namelijk 'Houtenhondse Sprink'. Het oudste gebouw aan de Houtenhandlaan is de Emmauskerk die hier voor de aanleg van de straat reeds stond.
 
Emmauskerk te Koudekerke blank fotonr: J071 datum: 1964-1984
toelichting: De naam van de R.K. St.-Michaëlskerk te Dishoek werd in 1984 veranderd in 'Emmauskerk', toen daar de houten beeldengroep 'De Emmaus- gangers' werd onthuld. Het is een van buiten gesloten carrévormig gebouw met torendeel, kerkzaal en een voor openluchtbijeenkomsten bestemd atrium (zie link voor foto). In december 1961 werd door de gemeente grond geruild met de heer K. Wielemaker, waarna in 1962-1963 in opdracht van een stichting de openluchtkerk/toeristenkerk werd gebouwd naar een ontwerp van architect J.C.P. Loonen.(1) Aanvulling? Reageer!
DE EMMAUSKERK TE KOUDEKERKE (J071)   blank

copyright © 2001-2024 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Houtenhandlaan, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. J: Ko de Jong

geraadpleegde bronnen:
- Stenvert, R., Ginkel-Meester, S. van, Stades-Vischer, E. en Kolman, C., Monumenten in Nederland, Zeeland, Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist / Waanders Uitgevers, Zwolle, 2003