Logo koudekerke.info
foto's per straat | schoolfoto's | heemkunst | raadplaatjes | fotogalerij
inleiding
straatnamen A-B
straatnamen C-D
straatnamen E-K
straatnamen L-N
straatnamen O-S
straatnamen T-V
- ter poorteweg
- tramstraat
- verl. dishoekseweg
- vlissingsesingel
- vlissingsestraat

straatnamen W-Z
foto's van Vlissingsesingel Koudekerke
Tot de aanleg van de bolwerken en singels in 1598 reikte het grondgebied van Koudekerke tot de stadsmuren en -poorten van de stad Middelburg. De Langevielepoort bood bij het buurtschap 't Zand toegang tot de in Middelburg gelegen Langeviele. De weg buitenlangs de singels is ontstaan na de aanleg van de bolwerken en bruggen en werd aangeduid als 'de weg tegenover de Langevielebarrière'. Zo werd deze poort toen ook wel genoemd. Na het afbreken van de poorten en stadsmuren, omstreeks 1872 werden de straatnamen van de singels vastgesteld en werden er ook namen aan de bolwerken toegekend. Het stuk weg vanaf de Vlissingschen straatweg tot aan de straatweg naar Koudekerke werd toen Vlissingsche Singel en het bolwerk er tegenover werd 'Vlissings Bolwerk'. Het bolwerk dat bij de Langevielepoort werd aangelegd kreeg de naam 'Langevielebolwerk' en de er tegenover liggende straat, die behoorde tot Middelburg, kreeg de naam Langevielesingel. De sloot die langs deze singel liep vormde de feitelijke gemeentegrens tussen de gemeenten Koudekerke en Middelburg.

Langs de Vlissingsesingel werden aan het begin van de twintigste eeuw woningen gebouwd die zich op Koudekerks grondgebied bevonden maar werden ontsloten via Middelburgs grondgebied. Dit bleek een ongelukkige situatie voor zowel bewoners als gemeenten die regelmatig tot bureaucratisch getouwtrek tussen de gemeentebesturen en bewoners leidde. De gemeente Middelburg stelde in 1936 opnieuw de straatnaam Langevielesingel vast waarbij de toenmalige Tramsingel (nu is dit de Vlissingsesingel) en Langevielesingel werden samengevoegd. Tenslotte werd het Koudekerkse buurtschap op 20 augustus 1941, onder Duits bestuur, geannexeerd en bij de stad Middelburg gevoegd. Op 20 december 1941 werd het verloop van de Langevielesingel wederom herzien. De Vlissingsesingel loopt sindsdien weer vanaf de kruising van de Langevielesingel met de Langevieleweg en de Zandstraat tot de kruising met de Poelendaelesingel. De straat heeft één zijstraat, dit is de Vlissingse Molenstraat. Alle hier genoemde straten bevinden zich nu in Middelburg.
 
Vlissingsesingel te Koudekerke blank fotonr: 647 datum: voor 11-12-1903
toelichting: Langs de Vlissingsesingel werden aan het begin van de twintigste eeuw meerdere woningen gebouwd. De Stoomtram die de lijn Middelburg- Vlissingen onderhield (dit was de 'SA des Chemins de Fer economiques Neerlandais', kortweg CFN) had hier een halte. In die tijd heette deze singel de Tramsingel. Rechts zijn de bolwerken te zien. Op de voorgrond is de aanzet tot de bocht naar de Poelendaelesingel herkenbaar met op de achtergrond de Langevielebuitenbrug.

Aanvulling? Mail de webmaster!
VLISSINGSESINGEL TE KOUDEKERKE (647)   blank

copyright © 2001-2023 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Vlissingsesingel, Middelburg

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. archief J. Roose

geraadpleegde bronnen:
- archief J. Roose
- Ria Roose-van Noppen
- Hendrikse, H. en Roose, J., Kent u ze nog... die van Valkenisse, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- Hendrikse, H. en Roose, J., Koudekerke in oude ansichten, Zaltbommel, 1975
- Roose, J. en Roose, W.P., Kent u ze nog... die van Koudekerke, Zaltbommel, 1981
- Roose, J. en Roose, W.P., Ons dorp Koudekerke, 1930-1960, Klaaswaal, 1993
- Davidse, P., Ons dorp Koudekerke, deel 2, Klaaswaal, 2003
- www.krantenbankzeeland.nl