Logo koudekerke.info
voor 600 | 600-1200 | 1200-1650 | 1650-1800 | 1800-1850 | 1850-1900 | 1900-1940 | 1940-1944 | 1944-heden
algemeen
ontwikkeling dorp
religie
onderwijs
boerderijen
- beukenhofje
- der boede
- maas
- plantlust

infrastructuur
opkomst toerisme
wijk 't zand
boerderij Beukenhofje te Koudekerke
Boerderij Beukenhofje
 
boerderij Beukenhofje aan de Middelburgsestraat te Koudekerke blank Aan een van de oudste uitvalswegen van de dorpskern staat wat verscholen achter de bomen aan de Middelburgsestraat 84, een mooi oud woonhuis dat stamt uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De eerste bewoner, Cornelis Boone, was destijds wethouder en later burgemeester van Koudekerke en verkocht het huis in 1940 aan mevrouw H.H. van Doorn-Snouck Hurgronje die het de naam 'Beukenhofje' gaf, vernoemd naar een 300 jaar oude beuk achter het huis, welke bij de inundatie is bezweken. Na haar dood op 28 november 1949 werd de familie van Doorn-Manikus eigenaar van het pand en bewoonde het tot 1998 toen het werd verkocht aan de huidige eigenaar.(1)
1. HET BEUKENHOFJE AAN DE MIDDELBURGSESTRAAT    
Middelburgsestraat te Koudekerke   Deze foto toont rechts eveneens het 'Beukenhofje', maar dan zo'n 100 jaar eerder. Opvallend is de dan nog smalle, vrijwel onbebouwde Koudekerksche weg naar Middelburg. Tegenwoordig is dit de Middelburgsestraat.

De foto toont postbode Bram van der Heyden, met een koperen plaat op de borst, als teken van zijn waardigheid. Op de achtergrond is molen De Lelie nog zichtbaar. De ligusterhagen over de sloot, die er nu niet meer loopt, werden zorgvuldig onderhouden. Om ze te snoeien legde men er planken op schragen overheen.(2)
2. HOFSTEDE HET BEUKENHOFJE AAN DE VOORMALIGE KOUDEKERKSCHE WEG    
Het laat negentiende eeuwse woonhuis staat tegenwoordig op een verkleind erf en vormt het restant van een boerderij, waarvan de schuur haaks op het woonhuis stond. Het gaat hier om een klassiek Zeeuws boerenhuis met pannen zadeldak en een symmetrische gevelindeling met telkens twee ramen aan beide zijden van de centrale deur in de lange gevel. De geprofileerde omlijsting van de deur en de sierankers in de gevel duiden erop dat het om een welvarende boerderij moet hebben gegaan, wat klopt met de functie die de eerste eigenaar vervulde. De vensters hebben nog de zesruits schuiframen en groen-witte luiken. De luiken lijken trouwens te ontbreken op de oude foto en daarop is ook zichtbaar dat de gevel oorspronkelijk niet wit gepleisterd was. Tenslotte is er later tegen een van de kopgevels ook nog een moderne uitbouw gebouwd.

Tussen het Beukenhofje en de naastgelegen hofstede van de familie Barentsen bevond zich een smal paadje 't Bokkensingeltje genaamd. Tijdens de inundatie raakte deze boerderij onbewoonbaar en week het gezin Barentsen uit naar familie aan de toenmalige Vlissingsestraat (thans Gerbrandystraat 78). Op 1 november 1944 sloeg daar bij de familie van Jan Koole een granaat in welke het leven kostte aan vader Pieter Barentsen (40 jaar), zoon Jan Willem Barentsen (8 jaar) en oma en schoonmoeder Adriana Koole-Bosschaart (64 jaar). Na de dodelijke beschieting vluchtte Magdalena Barentsen-Koole met haar dochter naar Koudekerke, waar ze tijdelijk onderdak kregen in de consistoriekamer van de Michaëlskerk. Na de familie Barentsen woonde hier Jaap van de Vijver. Na de sloop van die hofstede werd er een nieuwe villa voor Toon Terwoert gebouwd, hij was de zoon van gemeentescretaris P.J. Terwoert. Iets verderop staat nu de voormalige dokterspraktijk van dr. Karel Noorlander en zijn voorganger dr. Sloos.(3)

copyright © 2001-2025 Sjoerd de Nooijer
laatst bijgewerkt op: 31 05 2021

locatie:
Middelburgsestraat, Koudekerke

bronvermelding:
tekst: Sjoerd de Nooijer
afb. 1: Sjoerd de Nooijer
afb. 2: archief J. Roose

geraadpleegde bronnen:
- Hendrikse, H. en Roose, J., Valkenisse in oude ansichten, Zaltbommel, 1974
- CHS Provicie Zeeland
- H.J. van Doorn
- Ria Roose

voetnoot 1:
bron: H.J. van Doorn

voetnoot 2:
bron: valkenisse in oude ansichten

voetnoot 3:
bron: Ria Roose